Θεσσαλονίκη κινηματογράφοι

Οι κινηματογράφοι της Θεσσαλονίκης

Δεν είναι λίγοι οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη. Θα λέγαμε ότι, αν τηρήσουμε τις αναλογίες, είναι περισσότεροι από αυτούς της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη μας τόσο την έκταση όσο και τον πληθυσμό των δύο πολεοδομικών συγκροτημάτων. Η Θεσσαλονίκη διατηρεί ακόμα τη συνοχή της γειτονιάς, και επειδή η διασκέδαση του κινηματογράφου είναι φτηνή, οι κινηματογραφικές αίθουσες ακόμα επιβιώνουν.

Από την άλλη, η Θεσσαλονίκη έχει ένα κινηματογραφοφιλικό χαρακτήρα, λόγω των Φεστιβάλ που διοργανώνονται σε αυτή την πόλη, έχει δημιουργηθεί ένα κοινό που ενδιαφέρεται αρκετά για τον κινηματογράφο, όχι μόνο σα διασκέδαση, αλλά σα μια αναζήτηση νέων μορφών αφήγησης που θα μεταφράσουν το πραγματικό και θα ταξιδέψουν το θεατή σε άλλα μέρη και θα του δείξουν άλλες νοοτροπίες. Το θεσσαλονικιώτικο κοινό είναι ανοικτό στο άλλο, στο διαφορετικό, του αρέσει το ταξίδι που του προσφέρει η κινούμενη εικόνα.

Θα κάνουμε μια ξενάγηση στους κινηματογράφους σε αυτή την πόλη, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα ιστορικά στοιχεία για να σχηματίσουμε μια εικόνα της εξέλιξης της κινηματογραφικής διασκέδασης στον οικιστικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Μας ενδιαφέρουν όλες οι κινηματογραφικές αίθουσες, χειμερινές και θερινές, παραδοσιακές και πολυκινηματογράφοι, για να έχουμε ολόκληρο το παζλ της κινηματογραφικής διασκέδασης σε αυτή την πόλη στην οποία αυτός ο ιστοχώρος αναφέρεται εν εκτάσει.

Γιάννης Φραγκούλης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ